»V krizi smo znali stopiti skupaj«
Družba
Tipografija

 

Ob prazniku občine z županom Vinkom Debelakom

V času, ko je koronavirus močno zaznamoval pomlad v vseh slovenskih občinah, v Preboldu praznujejo občinski praznik. V občini, ki jo že od ustanovitve leta 1998 vodi župan Vinko Debelak, so občinsko praznovanje združili z državnim praznikom. Hkrati je to priložnost, da se poklonijo in zahvalijo vsem, ki so s svojim delovanjem bogatili občinsko življenje. Letos gre posebna zahvala številnim prostovoljcem, ki so štabu civilne zaščite pomagali v boju proti virusu.

 

 

 

 

»Položaj in tudi naši odzivi na epidemijo so bili povsem podobni kot drugod po Sloveniji, kjer imajo tudi domove za starejše. Največja skrb in strah sta bila, kaj bo, če karantena ne bo dosegla želenega učinka,« se zagotovo enega najtežjih obdobij županovanja spominja Vinko Debelak. »Prve dni smo s pomočjo vseh mogočih vez in poznanstev iskali maske, za katere je takrat valjalo, da so nujno potrebne. Ponudb je bilo ogromno, a resnična dobavitelja sta bila samo dva. Predvsem pa so pomagali občani prostovoljci,« se župan spominja prvih dni po razglašeni epidemiji. Kot pravi, so se nekoliko bolj zmerno pridružili prizadevanjem za zaustavitev prostega gibanja občanov. Prva pridobljena zaščitna sredstva so namenili domu za starejše in zdravstveni postaji. »S pomočjo občanov, ki so hitro začeli sami šivati maske, smo lahko to zaščitno opremo začeli kmalu deliti med ljudi. Sprva najbolj ogroženim skupinam, kasneje pa tudi vsem ostalim. Pohvaliti moram donatorje in se jim zahvaliti za darovana zaščitna sredstva ter pomoč v obliki hrane in higienskih pripomočkov za naše najbolj prizadete občane,« je še povedal Debelak in dodal, da so med šolajoče otroke razdelili tudi 20 računalnikov. »Hvala poveljniku občinskega štaba civilne zaščite in vodji takrat vzpostavljenega kriznega centra, ki sta izpeljala vse zastavljene akcije, da smo prebrodili čas epidemije.«

Kako se je na nove razmere odzvalo gospodarstvo?

Obrtniki in podjetniki so se zaradi ukrepov epidemije znašli v hudih težavah in vsi s strahom pričakujemo polletne rezultate ter oživljanje trgov, na katere preboldska podjetja prodajajo svoje izdelke. A hkrati upamo, da bodo ukrepi vlade dovolj učinkovito blažili sedanje težave in spodbudili nov zagon. Podjetniki s področja turizma so še povsem brez gostov. Podjetnikom, ki so najemniki občinskih prostorov, smo za čas epidemije odpisali vse stroške.

Kako bi sicer ocenili obdobje od lanskega do letošnjega praznika? Kateri so bili glavni projekti, ki ste jih uspeli izpeljati, kje se je zalomilo?

Projekte, ki smo jih začrtali v proračunu občine v minulem letu, smo uspeli večinoma izpeljati, in sicer tako glede vsebine kot višine porabljenega denarja. Dogradili smo še en manjkajoč vodovodni odsek na hribovitem območju Matk, obnovili nekaj cest ter z dozidavo šole pridobili tri nove učilnice in garderobe za najmlajše.

Kateri so glavni načrti občine do konca tega leta in v prvi polovici prihodnjega?

Nadaljevanje in konec širitve ter obnove šole so zagotovo najpomembnejši projekti občine v tekočem proračunskem obdobju. Pridobili bomo še dve učilnici, nekaj kabinetov in novo šolsko kuhinjo z jedilnico ter obnovili garderobe. V Dolenji vasi izbrani izvajalci že gradijo krožno križišče, v hribovju med Matkami in Sv. Lovrencem končujejo gradnjo javnega vodovoda. V občini pripravljamo še dokumentacijo in prijavo za razpis za dva medobčinska projekta vodooskrbe, ki bosta financirana iz regijskih razvojnih sredstev.

Foto: arhiv NT (GrupA)

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...