Dediščina vrtov iz Bistrice ob Sotli
Družba
Tipografija

 

Ljudje od nekdaj krotimo koščke narave, da bi ustvarili lasten paradiž. V Bistrici ob Sotli, ki v celoti leži v Kozjanskem parku, ljudje ob svojih hišah še zdaleč ne gojijo le jablan, po katerih je območje sicer najbolj znano. Pestrost vrtov predstavlja razstava Moj najljubši sadež, ki je na ogled v Galeriji Gabronka do konca junija.

 

 

Sodelavka Kozjanskega parka, inženirka krajinske arhitekture Vesna Zakonjšek, se je med vrtove v Bistrici ob Sotli podala na pobudo Zagorke Simić, ki se ukvarja z botanično ilustracijo. Tokrat je raziskovala sadne vrste kot del rastlinske dediščine tamkajšnjih vrtov, medtem ko se je pred leti ukvarjala z raziskovanjem najljubše rože.

»V Kozjanskem parku zadnjih 20 let velik poudarek namenjamo jablanam. Bala sem se, da bodo domačini govorili le o jabolkih, vendar so bili moji strahovi odveč. Videla sem ogromno različnih vrst rastlin, pravo njihovo bogastvo.«

Vrtovi so po njenih besedah bogati z jagodičjem – od črnega do rdečega ribeza, malin in jagod. V marsikaterem vrtu uspeva nešplja, rjavkast sadež, ki spominja na mešanico hruške in jabolka. To drevo, katerega trdi in kisli sadeži postanejo užitni šele, ko jih zmehča zmrzal, je nekoč pogosto raslo ob hišah. Danes ga tam srečamo le še redko. Ena od sodelujočih družin se je lani veselila bogatega pridelka kivija. Med priljubljenimi sadeži so še »pišečke« marelice, češnje in vinogradniške breskve. Spet drugi imajo posebej radi hruške in gojijo več vrst, od viljamovke, hruške pokec, kajzenbirnce, zimske hruške, junijske lepotice, poletne hruške maslenke do tepke. V bistriških vrtovih in sadovnjakih uspevajo josta, kutine, kosmulje, fige, kaki in še marsikaj.

Foto: Vesna Zakonjšek

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik