Namig za izlet: Obiščite Park Brdo
Družba
Tipografija

 

Čeprav mnogi Brdo pri Kranju povezujejo z visokimi državnimi obiski in mestom političnih ter poslovnih srečanj na visoki ravni, lahko ta glavni protokolarni objekt naše države obiščemo tudi ostali obiskovalci. Prvi del Posestva Brdo, grajski park, ki se razprostira na 70 hektarjih površine, si lahko samostojno ogledamo za simbolično vstopnino dva evra. V drugi del, to je gozdnato lovišče na kar 430 hektarjih, lahko vstopimo v spremstvu revirskega lovca. To je tudi naravni rezervat za živali, saj v njem prebiva več kot dvesto košut, damjakov in jelenov.

 

 

Tisto poznopomladno dopoldne, ko sem obiskala Park Brdo, pred vstopom ni bilo gneče. Pričakala me je Maja Bertoncelj in naju z vozilom za golf popeljala po parku, ki je prava zakladnica kranjske aristokratske zgodovine. Začetki gradu Brdo so v 15. stoletju. V gradu so se skozi stoletja menjavale številne plemiške rodbine. Prva omemba podeželskega dvora je iz leta 1446, ko so bili lastniki vitezi, plemeniti Egkhi. Prevod besede »Egkh« pomeni »brdski« ali »z Brda«. Jurij Brdski je prvotni dvor prezidal v velik in dobro utrjen grad ter ga po svoji rodbini poimenoval kot Brdo. Kasneje sta bili lastnici gradu družini Schrattenbach in Gallenberg, leta 1753 je posest na dražbi kupil Michelangelo Zois, veletrgovec, lastnik »fužin« in eden najbogatejših podjetnikov na Kranjskem. Po njem je posest podedoval sin Žiga, izobraženec in mecen. Z bratom Karlom, ki je bil botanik, sta na Brdu zasnovala prvi alpski botanični vrt in razkošen baročni park. Rodbina Zois je posest upravljala več kot 155 let. Za njo sta bila lastnika lesna trgovca in podjetnika Franc Dolenc in Stanko Heinrihar, šest let pred drugo svetovno vojno pa je bila tukaj jugoslovanska kraljeva družina Karađorđević. Po drugi svetovni vojni je bilo Brdo nacionalizirano.

Renesančni grad Brdo, ki so ga zadnji dve leti obnavljali, bo kmalu spet pripravljen za obiske na najvišji državni ravni. V gradu, ki velja za glavni protokolarni objekt Republike Slovenije, je velika knjižnica, v njej so med drugim Dalmatinova Biblija in Valvasorjeve grafike. Obiskovalci parka si lahko ogledajo impozanten vhod na posestvo Brdo, ki vodi po lipovem drevoredu, in se sprehodijo po veličastni poti do gradu. To je vhod, ki ga uporabljajo v državnem protokolu za prihod gostov na pomembne dogodke. Teh je bilo v času Slovenije kar nekaj. Med njimi so obiski britanske kraljice Elizabete II., papeža Janeza Pavla II., tam sta se sestala ameriški predsednik George W. Bush in ruski predsednik Vladimir Putin.

Foto: Posestvo Brdo

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik