»Korona« preprečila zanimiv program
Družba
Tipografija

Na svetu je približno 2,5 milijona obolelih z multiplo sklerozo (MS), v naši državi jih je po ocenah približno 3.500. V Združenje multiple skleroze Slovenije je bilo konec leta 2019 včlanjenih 2.123 obolelih. Čez dva dni, 30. maja, bo svetovni dan multiple skleroze, pri čemer bo letošnje obeleževanje zaradi koronavirusa precej drugačno kot v minulih letih. Tudi v celjski podružnici MS so se morali odreči mnogim načrtovanim prireditvam in projektom.

Tema letošnjega svetovnega dne MS je povezovanje. Ljudje, ki se spopadajo z MS vsak dan, v trenutnih razmerah najbolj potrebujejo podporo. Globalna kampanja poudarja povezovanje za boljšo zdravstveno oskrbo in povezovanje celotne skupnosti za boljšo podporo obolelih, a tudi povezovanje obolelega z MS s samim seboj, sprejemanje bolezni in sprejetje lastne odločitve za njeno obvladovanje. Osrednji dogodek kampanje v Sloveniji bo današnja spletna novinarska konferenca, na kateri bodo udeleženci predstavili položaj obolelih z MS, opozorili na težave in tudi premierno predstavili videozgodbe petih Slovencev, ki se spopadajo s to nepredvidljivo kronično boleznijo.

V Sloveniji se oboleli že 47 let povezujejo v Združenju MS Slovenije, ki ima za ohranjanje čim bolj pristnih stikov s člani organiziranih kar 16 podružnic po državi. Ena takšnih je tudi celjska podružnica MS, ki trenutno šteje 190 članov in obsega območje 23 občin (Celje, Štore, Vojnik, Dobrna, Šentjur pri Celju, Zreče, Slovenske Konjice, Vitanje, Radeče, Laško, Kozje, Šmarje pri Jelšah, Rogatec, Podčetrtek, Rogaška Slatina, Bistrica ob Sotli, Dobje pri Planini, Žalec, Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor, Vransko).

»Tudi člani celjske podružnice smo se vsako leto v velikem številu udeleževali vseslovenske prireditve, ki jo je ob svetovnem dnevu MS organiziralo Združenje MS Slovenije. Tako smo se množično zbrali na srečanju v kateri od naših podružnic, letos pa smo prvič načrtovali srečanje v kar štirih mestih hkrati: v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Celju. Celjska podružnica je že pripravila program in pridobila dovoljenja za izvedbo srečanja obolelih iz celjske, savinjsko-šaleške, koroške in kamniško-zasavske podružnice v Celju, toda koronavirus je onemogočil tudi naše regijsko srečanje,« je povedala Elizabeta Pongrac, predsednica celjske podružnice MS.

Foto: Andraž Purg - GrupA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik