Dan mladosti v Novem tedniku leta 1975
Družba
Tipografija

 V tokratnem pregledu pisanja Novega tednika v zgodovini smo se vrnili v leto 1975 in v našem digitalnem arhivu prebrskali, kako smo takrat pisali o praznovanju dneva mladosti, 25. maja. In sicer smo to pregledali v številkah NT, ki sta izšli 21. in 29. maja. Prav tako smo izbrali še nekaj drugih dogodkov, ki smo jim v takratnem časopisu namenili večjo pozornost. Med drugim je bil takrat v Celju Mednarodni mladinski pevski festival, ki je bil za tiste razmere izjemno velika prireditev. 

V Novem tedniku, ki je izšel 29. maja, smo objavili članek, v katerem smo pisali, kako so v posameznih delih Savinjske regije praznovali dan mladosti. Kot je v uvodu članka zapisal Milenko Strašek, je šlo za venec proslav, ki je bil velik kot še nikoli. »Dan mladosti je mladina celjske regije praznovala ves mesec v znamenju dela in nenehne aktivnosti.« Ta novinar je sicer za številko prej obiskal tudi tabor mladinske delovne brigade Kozjansko 75 v Šentvidu pri Planini.

Kot je bil običaj za takratni čas, smo objavljali tudi imena in priimke ljudi, ki so na proslavah prejeli prejeli priznanja za delo v mladinskih organizacijah ali na drugih področjih.

Za čas okrog dneva mladosti je bilo tudi običajno, da so takrat prisegli mladi vojaki, ki so prišli v Celje služit vojaški rok iz vseh delov takratne Jugoslavije. Prav tako je bil praznik dneva mladosti priročen za slavnostno odpiranje novih gradenj in pridobitev, kot na primer doma teritorialnih enot v Slovenskih Konjicah, kjer so ob tej priložnosti pripravili tudi parado na ulicah mesta, ki se je je udeležilo tri tisoč ljudi.

Grafična montaža: IGOR ŠARLAH

 

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik