Mlečna donacija za socialno ogrožene družine
Družba
Tipografija

V času epidemije koronavirusa se je marsikatera družina znašla v težki finančni situaciji. Tega se zavedajo tudi v Kmetijski zadrugi Braslovče, zato so v sodelovanju z braslovško občino in Mlekarno Celeia med Braslovčane razdelili 1.800 litrov trajnega mleka.

Količina je simbolična, v občini Braslovče je namreč 1.800 gospodinjstev. »Že od začetka tega negotovega obdobja smo v stiku z vodstvom občine in s civilno zaščito. Med pogovori smo ugotovili, da bi ljudem tovrstna donacija zelo prav prišla. Ker se v zadrugi vselej trudimo po najboljših močeh za stranke in ker želimo pomagati lokalnemu prebivalstvu, smo se odločili za donacijo,« je povedal direktor Kmetijske zadruge (KZ) Braslovče Boštjan Čulk, ki je k sodelovanju pri donaciji povabil tudi Mlekarno Celeia, s katero zadruga tudi sicer sodeluje. »V zgolj nekaj dneh smo izvedli celotno akcijo,« je bil zadovoljen Čulk. Slednjemu se je zahvalil tudi braslovški župan Tomaž Žohar, ki je ob tem izpostavil pomen solidarnosti in pomoči v teh težkih časih. Tako Čulk kot Žohar sta prepričana, da tokratna akcija ni bila zadnja in da bodo v prihodnjih dneh oziroma tednih na podoben način še pomagali občanom.
Čulk pravi, da kot edina KZ v občini skušajo svojo ponudbo prilagajati potrebam ljudi in podeželskega okolja. »Ta akcija je na nek način tudi zahvala vsem strankam, ki so se obračale in se še v teh negotovih časih obračajo na nas. Do zdaj smo se vselej trudili, da smo jim znali svetovati in jim ponuditi dobro blago ter storitve po ugodnih, dostopnih cenah. Za to se bomo trudili tudi v prihodnje,« pravi Čulk.

Epidemija že znižala ceno mleka
Trenutna gospodarska slika v državi ni zavidljiva in s težavami se vsak dan bolj srečujejo tudi kmetje. Zaradi krize, ki jo je povzročila pandemija koronavirusa, se je odkupna cena mleka že znižala, je dejal direktor braslovške KZ. »Na ravni Mlekarne Celeia smo se že aprila dogovorili za znižanje odkupne cene. Za zdaj odkup še poteka normalno, prodaja žal ne več tako oziroma v takšnem obsegu, kot bi si želeli. Ustvarjajo se tudi že zaloge, ampak računamo na to, da bo potrošnja začela ponovno naraščati, da se bo življenje postopno vrnilo v ustaljene tirnice.« Ob tem dodaja, da bodo trenutne razmere zagotovo močno vplivale predvsem na manjše kmetije, kjer bi se lahko odločili za trajno prekinitev proizvodnje mleka. »Za zadrugo kot odkupovalca in prodajalca oziroma dobavitelja repromateriala bi bilo to zelo neprijetno,« pravi in poudarja, da mora zadruga usmerjati v nove oziroma dodatne aktivnosti, sploh na področju trgovinske dejavnosti. »Prodajali bomo to, kar ljudje potrebujejo, vedno bolj tudi gradbeni material, drva, les, servisne storitve. Res želimo zagotoviti široko ponudbo tega, kar ljudje na podeželju potrebujejo.« Tako se iz klasično usmerjene kmetijske zadruge vedno bolj usmerjajo v popoln servis za stranke.

Poleg koronavirusa pa kmetom letos grozi tudi suša.

LKK, foto: TT - Utrip S.D.

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay